IMKONIYATI CHEKLANGAN BOLALARNI MUSTAQILLIKKA O’RGATISH – INKLYUZIV TA’LIM SAMARADORLIGI MEZONINING ASOSLARI - Axmadjonova Gavharoy Shavkatbek qizi; Usmonova Sevinch Islombek qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada imkoniyati cheklangan bolalarni mustaqil hayotga tayyorlash va ularda mustaqillik ko‘nikmalarini shakllantirish masalalari ko‘rib chiqiladi. Mustaqillik – nafaqat shaxsiy rivojlanishning muhim omili, balki inklyuziv taʼlim samaradorligini baholashda asosiy mezonlardan biridir. Tadqiqotda imkoniyati cheklangan bolalarni kundalik hayotga moslashtirish, o‘zo‘ziga xizmat ko‘rsatish, ijtimoiy muloqot va qaror qabul qilish qobiliyatlarini rivojlantirish orqali ularni jamiyatga integratsiya qilishning metodik asoslari yoritilgan. Shuningdek, pedagogik yondashuvlar, o‘qituvchilarning roli va oilaviy muhitning taʼsiri tahlil qilinadi. Inklyuziv taʼlimda mustaqillikni rivojlantirish orqali nafaqat bolalarning hayot sifati yaxshilanadi, balki ularning teng huquqli jamiyat aʼzolariga aylanishiga imkon yaratiladi.