BRIOFITLARNING EKOLOGIK XUSUSIYATLARI - Jabborov Mehroj Akmal o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Mazkur tezisda briofitlarning ekologik xususiyatlari, ularning tabiiy ekotizimlardagi roli, atrof-muhitga bo‘lgan moslashuvchanligi hamda bioindikator sifatidagi ahamiyati tahlil qilinadi. Ayniqsa, briofitlarning atmosfera ifloslanishiga sezgirligi, tuproq va suv muhitidagi kimyoviy o‘zgarishlarga tezda javob berishi ularni ekologik monitoringda muhim ob’ektga aylantiradi. Tanlangan mavzu bugungi kunda global ekologik muammolar kuchayib borayotgan bir paytda nihoyatda dolzarb hisoblanadi. Chunki inson faoliyati natijasida atmosfera, tuproq va suv havzalarining ifloslanishi tobora ortib bormoqda. Bunday sharoitda oddiy ko‘zga tashlanmaydigan, biroq sezgir va barqaror yashovchi briofitlar muhit holatini baholashda eng ishonchli bioindikatorlardan biri sifatida e’tirof etilmoqda. Shuning uchun ushbu mavzuni o‘rganish nafaqat nazariy, balki amaliy ahamiyatga ham egadir.