JIGARNING NOALKAGOL YOGʻ XASTALIGI KASALLIGINING OʻZBEKISTON RESPUBLIKASIDA OʻRGANGANLIK DARAJASI - Shodmonova Xumora Sirojiddin qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Noalkagol yogʻli jigar kasalligi (JNAYOX) — bu jigarda ortiqcha yogʻ toʻplanishi bilan tavsiflanadigan holat boʻlib, alkogol iste’mol qilinmasdan yuzaga keladi. So’nggi yillarda bu kasallik dunyo miqyosida keng tarqalmoqda va u yurak-qon tomir, metabolik sindrom, qandli diabet kabi kasalliklar bilan chambarchas bog’liq. Ushbu maqolada Oʻzbekiston Respublikasi miqyosida JNAYOX kasalligining oʻrganilganlik darajasi, mavjud statistik ma’lumotlar, olib borilgan ilmiy tadqiqotlar va davolash-usullarining rivojlanish holati tahlil qilinadi. Shuningdek, sog’liqni saqlash tizimidagi diagnostika va profilaktika ishlarining samaradorligi ham koʻrib chiqiladi.