GLOBAL IQLIM ISISHINING AQSH VA O’ZBEKISTON IQTISODIYOTIGA TA’SIRI - Yo’lchiyev Azizbek Baxrom o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Global iqlim isishi dunyo mamlakatlari iqtisodiyotiga keng qamrovli va jiddiy tasir ko’rsatmoqda . Issiqxona gazlarining ajralishi natijasida atmosferaning isishi kuzatilmoqda shu bilan birga qishloq xo‘jaligi, sanoat, energetika, transport va sog‘liqni saqlash sohalarini yomon ahvolga keltirmoqda.Bu oziq-ovqat xavfsizligiga, infratuzilmaga, tabiiy resurslarga va iqtisodiyotga jiddiy tahdid solmoqda. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, iqlim o‘zgarishlari natijasida hosildorlik kamayib, iqtisodiyotda bazi bir yuqotishlarga olib kelmoqda. Ushbu maqolada AQSh va O‘zbekiston misolida global iqlim o‘zgarishining iqtisodiyotga tasirini tahlil qiladi.Bu davlatlarning ushbu muammoni hal qilish strategiyalari turli xil hidoblanadi.shu bilan bir qatorda , Yashil iqtisodiyotga o‘tish jarayoni va barqaror rivojlanish choralarining samaradorligini ham ko‘rib chiqadi