TO‘KIN-SOCHINLIK PARADOKSI: NIMA UCHUN IQTISODIY O‘SISH SHAROITIDA BA‘ZI MAMLAKATLARDA KAMBAG‘ALLIK DARAJASI ORTIB BORMOQDA - Yo’lchiyev Azizbek Baxrom o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Maqola to‘kin-sochinlik paradoksiga bag‘ishlangan bo‘lib, unda iqtisodiyotning o‘sishi va tabiiy boyliklarning ko‘payishi kambag‘allik darajasining pasayishiga olib kelmaydi, ba’zi hollarda esa hatto ijtimoiy-iqtisodiy tengsizlikni kuchaytiradi. Ishda ushbu hodisaning asosiy sabablari, “resurslar qarg‘ishi” 1 , “golland kasalligi” 2 , daromadlarni samarasiz boshqarish va institutsional muammolar tahlil qilingan. Iqtisodiy o‘sish boyliklarning notekis taqsimlanishi, korrupsiya va davlat institutlarining zaifligi tufayli qashshoqlikning kuchayishi bilan birga kelgan mamlakatlar misollari ko‘rib chiqiladi. Iqtisodiyot tuzilmasining ta’siri, xomashyo eksportiga qaramlik va diversifikatsiyaning yo‘qligiga alohida e’tibor qaratilmoqda. Maqolada tabiiy resurslardan foydalanishda barqaror rivojlanish va daromadlarni adolatli taqsimlashga qaratilgan kompleks yondashuv zarurligi ta’kidlangan. Tadqiqot natijasida boy resurs bazasiga ega bo‘lgan mamlakatlar uchun to‘kin-sochinlik paradoksining salbiy oqibatlarini oldini olish bo‘yicha strategiyalar ishlab chiqildi.