IQLIM OʻZGARISHI VA UNING OQIBATLARI - Mamirbekova Madinabonu Zahriddin qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada global iqlim oʻzgarishi va uning O‘zbekiston Respublikasi hududidagi ifodalanish shakllari chuqur tahlil qilinadi. Iqlim oʻzgarishi inson faoliyatining ekologik muvozanatga ta’siri sifatida haroratning oshishi, yog‘ingarchilik rejimining oʻzgarishi, suv resurslarining qisqarishi, yerlarning degradatsiyasi, biologik xilma-xillikning kamayishi kabi ko‘rinishlarda namoyon bo‘lmoqda. Oʻzbekiston Markaziy Osiyo mintaqasidagi iqlim oʻzgarishidan eng ko‘p zarar ko‘rayotgan mamlakatlardan biri hisoblanadi. Maqolada issiqxona gazlari chiqindilarining ko‘payishi, energiya manbalaridan foydalanishdagi ekologik nosozliklar, sanoat va transportning havoga ta’siri, o‘rmonlarning qisqarishi kabi omillar chuqur oʻrganiladi. Shuningdek, Oʻzbekistonda iqlim oʻzgarishi tufayli yuzaga kelayotgan ekologik muammolar, xususan, Orol fojiasi, cho‘llanish, suv tanqisligi, tuproq degradatsiyasi, ozuqa xavfsizligiga tahdidlar muhokama etiladi.