PEDAGOGIK MAHORATNI OSHIRISHDA SUN’IY INTELLEKTNI TEXNOLOGIYLARINI QO’LLASH ORQALI TA’LIM JARAYONINI TAKOMILLASHTIRADIGAN PLATFORMA ISHLAB CHIQISH - Salomov Shokirjon Jalilovich; Normamatov Xayriddin Mengniyevich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ta’lim talablarining o’zgarishi o’quv jarayonida yangilik va ijodkorlikni talab qiladi. Ta’lim sohasida sun’iy intellekt (SI) rivojlanishi bilan kundalik faoliyatni, shu jumladan o’qitish va o’rganishni qayta ishlashga yordam beradi. Ushbu tadqiqotning maqsadi ta’limda, ayniqsa o’qitish va o’qitish jarayonida sun’iy intellektni (SI) o’rganishdir. Ushbu tadqiqot kutubxona tadqiqotidan foydalanadi. Natijalar tahlili shuni ko’rsatadiki, AI 1) Virtual Mentor, 2) Voice Assistant, masalan, Google Assistant (Google), Siri (Apple) va Cortana (Microsoft) kabi turli ta’lim texnologiyalari platformalarida keng qo’llanilgan. 3) Smart kontent, 4) Taqdimot tarjimoni. 5) Global kurslar, masalan, MOOCs, Udemy, Google AI, Alison, Khan Academy, edX, Udacity, Coursera va boshqalar. 6) Avtomatik baholash, 7) Ruangguru misollari uchun shaxsiylashtirilgan taʼlim va h.k. Sun’iy intellekt (SI) - bu inson tafakkurini modellashtirish va o’zini odamlar kabi tutishi uchun mashinani loyihalash jarayoni. Kelajakda fan-texnika taraqqiyotida o‘qituvchilarning tuzatish, o‘quvchilar davomati, kundalik test va imtihonlar berish, bilimlarni tushuntirish, ma’muriy hisobotlar tuzish va boshqa tizimli ishlarni texnologik qurilmalar orqali bajarish uchun topshirilishi mumkin. O’qituvchilar ko’proq energiya tejashlari va robotlar buni qila olmaydigan tabiiy aqlga ega, ko’proq xarakter va sifatga ega oltin avlodni yaratish uchun tizimsiz ishlarga ko’proq e’tibor berishlari mumkin. Texnologiya faqat tizimli ishlaydi va inson buyruqlari asosida avtomatlashtiriladi, inson ongi, ayniqsa o’qituvchilar yangi bilimlarni etkazib beradi. Shunday ekan, o‘qituvchining aql-zakovati tengsiz bo‘ladi. Sanoat inqilobi sifatida paydo bo’lgan sun’iy intellekt ham insonning tabiiy aqlining ijodiy ongining natijasidir. Shunday qilib, solishtirganda, ikkalasi o’rtasida hech qachon teng pozitsiya bo’lmaydi.