O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASI SIYOSIY PARTIYALARI FAOLIYATIDA PRAGMATIZMNI SHAKLLANTIRISHDA JAHON TAJRIBASIDAN FOYDALANISH ZARURATI - Qodirov Jamshidbek (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasi siyosiy partiyalari faoliyatida pragmatizmni shakllantirishning dolzarbligi va uning jahon tajribasi asosida rivojlantirish zarurati atroflicha tahlil qilingan. Mamlakatning shiddatli ijtimoiy- siyosiy va iqtisodiy islohotlar davrida partiyalarning nazariy-g‘oyaviy yondashuvlardan amaliy natijadorlikka o‘tishi muhim ahamiyat kasb etadi. Jahonning rivojlangan demokratik davlatlari siyosiy partiyalarining pragmatik faoliyat modellari, ularning siyosiy jarayonlardagi roli, saylovchilar bilan aloqalarni mustahkamlashdagi usullari ko‘rib chiqiladi. Xususan, Germaniya, Buyuk Britaniya, AQSh va Yaponiya kabi davlatlardagi partiyalarning siyosiy dasturlarini shakllantirish, qaror qabul qilish mexanizmlari va amalga oshirish jarayonlarida pragmatik yondashuvlarning ustuvorligi o‘rganilgan. Maqolada O‘zbekiston sharoitlarida ushbu ilg‘or tajribalarni tatbiq etishning o‘ziga xos jihatlari, mavjud muammolar va ularni hal etish yo‘llari bo‘yicha takliflar ilgari surilgan. Tadqiqot natijalari O‘zbekiston siyosiy tizimining samaradorligini oshirish, partiyalarning jamiyatdagi nufuzini mustahkamlash va milliy manfaatlarga xizmat qiluvchi amaliy siyosatni shakllantirishda yordam beradi.