PEDAGOGLAR VA OʻQUVCHILAR OʻRTASIDAGI MULOQOT KOʻNIKMALARINI SHAKLLANISHINING PSIXOLOGIK MASALALARI - Axmatqulova Muqaddas Murodovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:Odamlarning mehr-oqibati, bir-birlariga nisbatan o’zaro hurmat e’tiborda bo’lishlari muloqot jarayonida namoyon bo’ladi. Xalqimizda azaldan muloqot salomlashish madaniyatidan boshlanadi. Salomlashish turli xalqlarda har xil amalga oshiriladi. Xalqimizda salomlashish axloqlilikning yuksak namunasi sifatida e’tirof etilib, uning negizida umuminsoniy qadriyatlarning ustuvorligi, shu millatning ruhiy xususiyatlari, o’zaro munosabatlarining ma’naviy asoslari, bo’lajak muloqotning xarakteri, o’zaro hamkorligi aks etadi. “Qur’oni karim”da salomlashish odobi musulmon ahlining qat’iy majburiy burchi tarzida bayon etiladi: “Ey mo’minlar, o’z uylaringizdan boshqa uylarga to izn so’ramaguningizcha va egalariga salom bermaguningizcha kirmangiz. Mana shu sizlar uchun yaxshiroqdir. Shoyad ushbu eslatmadan ibrat olsangizlar”.