YURAK INFARKTI VA MIYA INSULTI - ZAMONAVIY TIBBIYOTNING ASOSIY MUAMMOLARI - Boymirzayeva Sabina Sadriddin qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada yurak xuruji (miokard infarkti) va insult kabi yurak-qon tomir tizimi kasalliklarining umumiy va farqli jihatlari, kelib chiqish sabablari, patofiziologiyasi hamda ularning oqibatlari tahlil qilingan. Miokard infarkti yurak mushagining ishemik shikastlanishi orqali rivojlansa, insult bosh miyada qon aylanishining to‘satdan buzilishi natijasida yuzaga keladi. Har ikkala holatda ham erta tashxis qo‘yish, tezkor va samarali davolash choralari ko‘rilishi bemor hayotini saqlab qolish va og‘ir asoratlarning oldini olishda muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada, shuningdek, profilaktika usullari, zamonaviy diagnostika va reabilitatsiya yondashuvlari ham yoritilgan.