ALISHER NAVOIY G‘AZALLARIGA SHARH - Abdurahmonov Sarvinoz Nodirjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada o‘zbek mumtoz adabiyotining zabardast namoyandasi Alisher Navoiy ijodining g‘azal janridagi badiiy, falsafiy va tasavvufiy xususiyatlari tahlil etiladi. Asosan shoirning g‘azallarida ifodalangan majoziy va ilohiy ishq, ko‘ngil va ruhiy kamolot, sabr-toqat, axloqiy yetuklik kabi tushunchalar zamiridagi ma’naviy-ma’rifiy g‘oyalar ochib beriladi. Shuningdek, Navoiy g‘azallarida uchraydigan badiiy obrazlar, ramziy ifodalar va san’at vositalari chuqur tahlil qilinadi. Maqolada buyuk mutafakkirning she’riyati o‘quvchi qalbida insonparvarlik, poklik, sabr, muhabbat va komillik tuyg‘ularini uyg‘otishga xizmat qilishi ta’kidlanadi. Navoiy ijodining ta’lim-tarbiyadagi ahamiyati, bugungi kunda ham yosh avlod uchun bebaho ma’naviy manba ekani asoslab beriladi.