GIPERAQTIV BOLALAR - Xolmatova Barnoxon Kodirjon qizi; Odashboeva Xilola Erkinboy qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Giperaqtivlik sindromi – bolalarda ko‘p uchraydigan nevrologik holatlardan biri bo‘lib, diqqat yetishmovchiligi, impulsivlik va faollikning me’yordan ortiq bo‘lishi bilan tavsiflanadi. Ushbu maqolada giperaqtiv bolalarning psixologik va pedagogik xususiyatlari, ularning ijtimoiy muhitga moslashuvi, o‘qish jarayonidagi qiyinchiliklar va oilaviy munosabatlarga ta’siri keng yoritiladi. Giperaqtivlikning sabablari ko‘p omilli bo‘lib, genetik omillar, homiladorlik davridagi stress, atrof-muhit toksinlari, noto‘g‘ri ovqatlanish va zamonaviy texnologiyalar ta’siri kabilar bilan bog‘liq. Maqolada giperaqtiv bolalarni erta aniqlash, ularga individual yondashuv asosida yordam ko‘rsatish, oilaviy va maktab psixologi ishtirokida kompleks yondashuvlar ishlab chiqish zarurligi ta’kidlanadi. Shuningdek, Andijon viloyatidagi maktabgacha ta’lim muassasalarida olib borilgan kuzatuvlar asosida mahalliy holatlar tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari giperaqtiv bolalar bilan ishlashda psixologik metodikalar va amaliy mashg‘ulotlar muhim o‘rin tutishini ko‘rsatadi. Maqola natijalari asosida, psixologlar, tarbiyachilar va ota-onalar uchun tavsiyalar ishlab chiqilgan.