SARAFLOKSATSIN GIDROXLORIDNING TURLI XILDAGI TUPROQ TARKIBIDA AEROB BIODEGRADATSIYASI - Almardanova Mohichehra Faxriddinovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu tadqiqotda sarafloksatsin gidroxloridning turli xildagi tuproqlarda (qumli, loyqa, chigitli, qora yer va karbonatli tuproqlar) aerob sharoitdagi biodegratsiyasi o‘rganildi. Biodegratsiya darajasi mikroorganizmlar faolligi, tuproqning fizik- kimyoviy xossalari va atrof-muhit sharoitlariga bog‘liq ekanligi aniqlandi. Eksperimental natijalar statistik jihatdan tahlil qilinib, sarafloksatsin qoldiqlarining tuproqda saqlanish davri (DT₅₀) hisoblab chiqildi Sarafloksatsin gidroxlorid (SG) — ftorxinolonlar guruhiga mansub antibiotik bo‘lib, veterinariya va qishloq xo‘jaligida keng qo‘llaniladi. Biroq uning ortiqcha yoki noto‘g‘ri qo‘llanishi natijasida atrof-muhitga, ayniqsa tuproqqa chiqishi ekologik xavflarni yuzaga keltiradi. Antibiotiklarning tuproqda uzoq muddat saqlanib qolishi mikrobial muvozanatni buzishi, rezistent mikroorganizmlarning shakllanishiga olib kelishi mumkin. Shuning uchun, SG ning turli xildagi tuproqlarda aerob sharoitda qanchalik tez parchalanuvchi modda ekanligini aniqlash muhim ilmiy va amaliy ahamiyatga ega..