SIGIRLARNI TURLI USULDA OZIQLANTIRISHNING SUT MAHSULDORLIGIGA TA’SIRINI ANIQLASH - A.E.Yangiboyev; S.M.Po‘latov; I.R.Xolbo‘tayev (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Mazkur ilmiy maqolada sigirlarni oziqlantirish jarayonida oziqa miqdorining o‘zgartirilishi ularning o‘sish dinamikasiga qanday ta’sir ko‘rsatishi o‘rganildi. Tadqiqotda turli guruhlarga ajratilgan sigirlarga energiya, oqsil va mineral moddalarga boy yemlar turli miqdorda berildi hamda ularning tana vazni o‘sishi, kunlik o‘sish sur’ati va jismoniy rivojlanish ko‘rsatkichlari baholandi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, oziqa miqdorining me’yoridan past bo‘lishi sigirlarning o‘sishini sekinlashtirgan, yuqori miqdorda berilishi esa o‘sish sur’atini tezlashtirgan bo‘lsa-da, haddan ortiq oziqlantirish ayrim metabolik buzilishlarga olib kelgan. Optimal miqdordagi muvozanatli ratsion sigirlarning barqaror va sog‘lom o‘sishini ta’minlagan. Tadqiqotdan kelib chiqqan xulosa shuki, sigirlarni o‘stirishda oziqa miqdorini yosh, fiziologik holat va genetik salohiyatga mos ravishda tartibga solish zarur.