XORIJIY DAVLATLARDA MARKAZIY BANKNING VALUTA SIYOSATINI BOSHQARISH MEXANIZMLARI - Ahmadjonov Ozodbek; N.Yu.Avilov (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Xorijiy davlatlarda markaziy bankning valuta siyosatini boshqarish mexanizmlari milliy valuta kursining barqarorligini ta’minlashda va iqtisodiy o‘sishni qo‘llab-quvvatlashda muhim rol o‘ynaydi. Ushbu maqolada AQSH, Yevropa Ittifoqi, Yaponiya va boshqa rivojlangan mamlakatlar markaziy banklarining valuta siyosatini yuritish usullari tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida foiz stavkalari siyosati, valuta intervensiyasi, valuta zaxiralarini boshqarish va kapital harakati nazorati kabi asosiy mexanizmlar o‘rganilib, ularning o‘ziga xos jihatlari yoritiladi. Natijalar O‘zbekistonning valuta siyosatini takomillashtirish uchun xorijiy tajribadan foydalanish imkoniyatlarini aniqlashga xizmat qiladi.