ISHEMIK INSULTLARNI TASVIRLASH - Burxonov U.A; Tuflieva G.X; Bahritdinov B.R (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Klinik tadqiqotlar ma’lumotlariga ko‘ra ishemik tip bo‘yicha bosh miya qon aylanishining o‘tkir buzilishiga shubha qilingan yoki aniqlangan bemorlarning MSKT tekshiruvi natijalari tahlil qilindi. Tekshirilgan bemorlar ishemik o‘choqning kattaligiga qarab 4 guruhga bo‘lingan. Ishemik insultning ustuvor belgilari sifatida quyidagilar ajratib ko‘rsatildi: zichligi pasaygan sohaning mavjudligi, giperdens arteriya simptomi, egatlarning tekislanganligi, kulrang va oq moddaning, shu jumladan bazal yadrolarning differensiatsiyalanmaganligi, o‘rta tuzilmalarning dislokatsiyasi, orolcha pushtalari konturlarining noaniqligi, o‘rta tuzilmalarning kompressiyasi. MSKT o‘choq xarakteridagi o‘zgarishlarni dinamikada kuzatish, hayot uchun xavfli dislokatsion hodisalarning oldini olish imkonini beradi.