AKРИЛАМИД ВА КАЛЦИЙ АСОСИДА ОЛИНГАН МОНОМЕРИНИНГ МОЛЕКУЛЯР ТУЗУЛИШИ - Феруза Ҳамдамова; Максумова Ойтура (TADQIQOTLAR, 2025)
Кириш Акриламид ва калций хлорид мономерини кристалл ва молекуляр тузулмаларини ўргандик[1,2] ва молекулаларнинг эгзотсиклик фаол жойлари кўрсатилди. Ичида молекулалараро характердаги турли хил водород алоқаларни ҳосил қилишга мойилдирлар.Тадқиқотни давом эттириб Тетраакриламидкалций синтез қилинди олинган комплекс бирикма таркибида хлор аниони кумуш нитрат иштирокида чўктирилди синтез қилиш ишлари олиб борилди ва унинг тузулиши ўрганилди . Акриламид таркибидаги кислород ҳисобига реакция кетади ва рух ички сефирада комплекс ҳосил қилади [3]. Ма’лумки, акриламид ҳосилалариинг юқори биологик фаоллиги уларга катта қизиқиш қизиқиш уйғотади, жумладан фунгитсидлар, гербитсидлар, ўсиш регуляторлари [4] топилган. Аралаш изоморфнинг кислород кристалида молекулалароро заиф ўзаро тасирлар сақланиб қолади, чунки кислород ва олтингугурт атомларнинг табиати яқин. Кучсиз ўзаро тасирларнинг табиатини очиб бериш учун тетраакриламиднинг табиати ўрганилди.