ЧИЛЛА ДАВРИ ФИЗИОЛОГИЯСИ - Ирисбаева Гавхарой Утбасаровна (TADQIQOTLAR, 2025)
Анотатсия: Ушбу кенгайтирилган илмий мақолада туғруқдан кейинги чилла даври (пуэрперий)нинг мураккаб физиологик жараёнлари атрофлича ўрганилган. Унда аёл организмида юз берадиган чуқур анатомик ва физиологик ўзгаришлар, жумладан, бачадоннинг инволюция жараёнларининг гистологик ва гормонал механизмлари, гормонал фоннинг кескин ўзгариши, лактациянинг бошланиши ва унинг нейро-гуморал бошқаруви батафсил ёритилган. Шунингдек, қон айланиш, сийдик ажратиш ва овқат ҳазм қилиш тизимларидаги мослашув ўзгаришларига ҳам алоҳида эътибор қаратилган. Мақолада чилла давридаги руҳий ва эмоционал ҳолатларнинг этиопатогенетик жиҳатлари таҳлил қилиниб, онанинг соғлиғи ва фаровонлигини таъминлашдаги аҳамияти таъкидланган. Ушбу материал акушер-гинекологлар, неонатологлар, умумий амалиёт шифокорлари, ҳамширалар ва тиббиёт олийгоҳлари талабалари учун амалий ва назарий аҳамиятга эга.