O‘SPIRINLARDA KASB TANLASHNING PSIXOLOGIK JIHATLARI. - Urazaliyeva Xolida (TADQIQOTLAR, 2025)
Yaxshi kasb-hunar egasi bo‘lish insonning eng katta ziynatidir. U farog‘atga, kamolotga va izzat ikromga o‘z kasb-hunari tufayli ega bo‘ladi. O‘z farzandlarini ilmli, hunarli qilib voyaga yetkazish millatimizga xos xislat bo‘lib, ota-bobolarimiz farzandlarining savodini chiqarish, hunarli qilish uchun eng yaxshi muallimlarga, usta hunarmandlarga shogirdlikka berganlar, boshqa shahar va yurtlarga bilim olish uchun yuborganlar. Ming-minglab kasblar bor, lekin muayyan mehnat turiga individual moyillik bilan unga bo‘lgan qobiliyat va uning ijtimoiy ahamiyatiga yuqori baho berish (psixologlar buni kasbning sotsial mavqei deb ataydilar) qo‘yilgandagi kasb kishiga ma’naviy qoniqish berishini o‘spirinlarning ko‘pi anglab yetadilar. Inson tafakkuri, aqliy salohiyati ijtimoiy boylik hisoblanadi. Ular har qanday jamiyatning ijtimoiy –iqtisodiy taraqqiyotini belgilaydigan omillardir. Shunday yoshlarimiz borki, umumiy o‘rta ta’lim jarayonida ma’lum yo‘nalish bo‘yicha o‘zlarining iqtidorlarini, iste’dodlarini namoyon etadilar. Bu boylikdan oqilona foydalanish, uni to‘g‘ri yo‘naltirish muhim ahamiyat kasb etadi. Akademik litseylar aynan shu maqsadni amalga oshirishga, iqtidorli, iste’dodli bolalarni tarbiyalashga xizmat qiladi.