KREDIT PORTFELI TUSHUNCHASI VA UNING TARKIBI - Teshaboyev Jamshidbek Qudratilayevich; Xalilov Anvarjon Ergashboy o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Mazkur ilmiy maqolada kredit portfeli tushunchasi, uning bank faoliyatidagi o‘rni hamda tarkibiy tuzilmasi atroflicha o‘rganilgan. Kredit portfeli tijorat banklari faoliyatining asosiy moliyaviy ko‘rsatkichlaridan biri bo‘lib, u bank tomonidan ajratilgan kreditlarning miqdoriy va sifat jihatdan shakllangan yig‘indisidir. Kredit portfelining to‘g‘ri shakllanishi nafaqat bankning rentabelligi, balki uning moliyaviy barqarorligi va xavf-xatarlarni boshqarish darajasiga ham bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada kredit portfeli tarkibining asosiy elementlari – iste’mol kreditlari, investitsion kreditlar, qisqa va uzoq muddatli qarzlar, shuningdek, ta’minot darajasiga ko‘ra tasniflangan kredit turlari tahlil qilinadi. Shuningdek, kredit portfelining diversifikatsiyasi, sifati, tuzilmasi va ularni tahlil qilish usullari, shuningdek, bank risklarini boshqarishdagi o‘rni yoritilgan. Tadqiqot davomida bank kredit portfeli samaradorligini oshirish bo‘yicha takliflar ishlab chiqilgan bo‘lib, ularning amaliy qo‘llanilishi bank tizimi faoliyatining yanada mustahkamlanishiga xizmat qiladi.