KREDIT PORTFELINI DIVERSIFIKATSIYA QILISH USULLARI - Teshaboyev Jamshidbek Qudratilayevich; Xalilov Anvarjon Ergashboy o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Mazkur ilmiy maqolada tijorat banklari kredit portfelining diversifikatsiyasi va uning samarali boshqaruvi masalalari atroflicha yoritilgan. Kredit portfeli bank aktivlarining asosiy qismini tashkil etganligi bois, uning tarkibiy tuzilmasini muvozanatli shakllantirish, risklarni kamaytirish va daromadlilikni oshirish maqsadida diversifikatsiyalash muhim strategik vosita hisoblanadi. Maqolada kredit portfelini mijozlar toifasi, sohalar, hududlar, kredit muddati, ta’minot turi hamda valyuta birligi bo‘yicha diversifikatsiya qilish usullari nazariy va amaliy jihatdan ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, diversifikatsiyaning bank risklarini kamaytirishdagi o‘rni, muammoli kreditlar ulushini qisqartirishdagi samarasi hamda bank barqarorligiga ta’siri tahlil etilgan. Tadqiqotda ilg‘or xalqaro tajribalar asosida portfel diversifikatsiyasini amalga oshirishda qo‘llanilishi mumkin bo‘lgan mexanizmlar va yondashuvlar ham bayon etiladi. Kredit portfelini diversifikatsiya qilish orqali banklar o‘z faoliyatining ishonchliligini, likvidligini va rentabelligini oshirishga erishishi mumkinligi asoslab berilgan.