SANOAT KORXONALARIDA ISHLAB CHIQARISH XARAJATLARINI BOSQICHLAB TAHLIL QILISH VA OPTIMALLASHTIRISH USULLARI - Ismonov Bekmirza; F.A.Rustamova (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada sanoat korxonalarida ishlab chiqarish xarajatlarini bosqichma-bosqich tahlil qilish va ularni optimallashtirish usullari ilmiy- nazariy hamda amaliy nuqtai nazardan o‘rganiladi. Ishlab chiqarish xarajatlarini tahlil qilish har bir xarajat elementi va ishlab chiqarish bosqichini alohida o‘rganish orqali korxona resurslaridan maksimal darajada samarali foydalanish imkonini beradi. Maqolada sanoat ishlab chiqarish jarayonidagi asosiy xarajat turlari, ularni kamaytirish yo‘llari, samarali boshqaruv texnologiyalari, raqamli monitoring tizimlari va ilg‘or xalqaro tajribalar asosida xarajatlarni optimallashtirish bo‘yicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqiladi. Tadqiqotda real korxona ma’lumotlari asosida xarajat tahlili amalga oshirilib, amaliy yechimlar taklif etiladi. Maqola natijalari sanoat ishlab chiqarish tannarxini pasaytirish, raqobatbardosh mahsulot ishlab chiqarishni kengaytirish va umumiy iqtisodiy samaradorlikni oshirishga xizmat qiladi.