ENERGIYA VA XOMASHYO RESURSLARIDAN SAMARALI FOYDALANISH ORQALI SANOAT ISHLAB CHIQARISH XARAJATLARINI OPTIMALLASHTIRISH - Ismonov Bekmirza; F.A.Rustamova (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada sanoat ishlab chiqarish xarajatlarini optimallashtirishning asosiy omillaridan biri sifatida energiya va xomashyo resurslaridan samarali foydalanish masalasi chuqur ilmiy-nazariy va amaliy asosda yoritiladi. Bugungi raqobatbardosh sanoat rivojlanishida ishlab chiqarish xarajatlarining katta qismini aynan energiya va xomashyo sarfi tashkil etadi. Shu bois korxonalarda ushbu resurslardan oqilona va tejamkor foydalanish nafaqat ishlab chiqarish tannarxini kamaytiradi, balki ishlab chiqarish samaradorligini oshiradi, chiqindilar hajmini qisqartiradi va ekologik barqarorlikni ta’minlaydi. Maqolada energiyani tejaydigan texnologiyalarni joriy etish, ishlab chiqarish jarayonlarida xomashyo sarfini optimallashtirish, chiqindisiz texnologiyalar va qayta ishlash usullaridan foydalanishning iqtisodiy samaradorligi tahlil qilinadi. Xorijiy ilg‘or tajribalar o‘rganilib, O‘zbekiston sanoat korxonalari uchun moslashtirilgan amaliy tavsiyalar ishlab chiqiladi. Tadqiqotda real korxonalar ma’lumotlari asosida resurslardan foydalanishning mavjud holati baholanib, xarajatlarni kamaytirish va resurslardan foydalanish samaradorligini oshirish bo‘yicha strategiyalar taklif etiladi. Ushbu maqola natijalari sanoat korxonalarining moliyaviy barqarorligini mustahkamlash va umumiy iqtisodiy samaradorlikni oshirishga qaratilgan.