ZAMONAVIY TEXNOLOGIYALAR ASOSIDA SANOATDA ISHLAB CHIQARISH XARAJATLARINI QISQARTIRISH STRATEGIYALARI - Ismonov Bekmirza; F.A.Rustamova (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy texnologiyalar asosida sanoat ishlab chiqarish xarajatlarini qisqartirish bo‘yicha samarali strategiyalar ishlab chiqish masalasi ilmiy-nazariy va amaliy jihatdan o‘rganiladi. Bugungi globallashuv va raqobat sharoitida ishlab chiqarish tannarxini kamaytirish sanoat korxonalarining asosiy ustuvor vazifasiga aylanmoqda. Maqolada ishlab chiqarish xarajatlari tarkibi, texnologik modernizatsiya, raqamli ishlab chiqarish va avtomatlashtirish jarayonlari, energiyani tejaydigan uskunalar va chiqindisiz texnologiyalar joriy etishning samaradorligi tahlil qilinadi. Shu bilan birga, xorijiy tajribalar asosida O‘zbekiston sanoat korxonalari uchun tavsiyalar ishlab chiqiladi. Tadqiqot natijalari xarajatlarni optimallashtirish, mahsulot raqobatbardoshligini oshirish va iqtisodiy barqarorlikni ta’minlashga qaratilgan amaliy yechimlarni o‘z ichiga oladi.