TIJORAT BANKLARI AKTIVLARI PORTFELINI OPTIMALLASHTIRISHDA RISKLARNI BOSHQARISH VA DIVERSIFIKATSIYA MEXANIZMLARI - Olimjonov Maxammadamin; R.B.Tursunov (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada tijorat banklari aktivlari portfelini optimallashtirishda risklarni boshqarish va diversifikatsiya mexanizmlarining o‘rni nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Bank aktivlari portfelini samarali boshqarish barqarorlik va rentabellikni oshirishning asosiy omillaridan biri bo‘lib, bu jarayonda risklarni minimallashtirish va aktivlarni diversifikatsiya qilish muhim vosita sifatida xizmat qiladi. Maqolada aktiv portfelini optimallashtirish usullari, risklarni baholash va boshqarish texnikalari, diversifikatsiya mexanizmlarining amaliy ahamiyati yoritiladi. O‘zbekiston tijorat banklari misolida real tahlil o‘tkazilib, xalqaro tajriba bilan qiyoslanadi hamda milliy sharoitga mos takomillashtirilgan tavsiyalar ishlab chiqiladi.