KICHIK VA O‘RTA BIZNESNI QO‘LLAB-QUVVATLASHDA BANK KREDITLARINING SAMARADORLIGI - Abduraimov Javohir; X.A.Mo‘ydinov (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada kichik va o‘rta biznes (KOB) subyektlarini qo‘llab-quvvatlashda bank kreditlashning o‘rni va samaradorligi keng qamrovli tahlil etiladi. KOB mamlakat iqtisodiyotining asosiy harakatlantiruvchi kuchlaridan biri bo‘lib, yangi ish o‘rinlarini yaratish, aholining bandligini oshirish va innovatsion faoliyatni rivojlantirishda beqiyos ahamiyatga ega. Shu sababli, bank kreditlari KOB faoliyatining moliyaviy manbai sifatida ularni modernizatsiya qilish, ishlab chiqarishni kengaytirish va raqobatbardosh mahsulotlar yaratish imkoniyatini oshiradi. Maqolada KOB uchun imtiyozli kredit liniyalari, garov talablarini yumshatish, risklarni boshqarish mexanizmlari va davlat tomonidan beriladigan kafolatlar asosida kreditlashning samaradorligini oshirish yo‘llari o‘rganiladi. Shuningdek, O‘zbekiston misolida KOB kreditlash bo‘yicha amaliy tajribalar, mavjud muammolar va ularni bartaraf etish bo‘yicha aniq taklif va tavsiyalar ishlab chiqiladi. Tadqiqot natijalari bank sektorida KOBni qo‘llab-quvvatlash mexanizmlarini takomillashtirish, moliyaviy xizmatlar sifati va qamrovini oshirishga qaratilgan ilmiy asoslangan yechimlarni taqdim etadi.