DON VA DUKKAKLI EKINLAR UNUVCHANLIGIGA AGROTSENOZNING TA’SIRI - Mamirov Nurbek Voyitqul o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annatosiya. Mazkur maqolada don va dukkakli ekinlar agrotsenozining urug’ning unuvchanlikka ta’siri bo’yicha ma’lumotlar o’rin olgan. Tadqiqot obyekti sifatida tritikalening “Yarello” va Arpaning “Mahalliy” hamda dukkakli don ekinlaridan vikaning L-1 va ko’k no’xatning “Vostok-55” navlari va liniyasi olingan. Tadqiqot natijalari sho’rlangan tuproq sharoitida sof holda ekilgan dukkakli don ekinlarning unuvchanligi vikada -81,7% ko’k no’xatda- 53,1% tashkil etgan bo’lsa, agrotsenozda tegishli ravishda 95,2%; 83.7% teng bo’lgan. Sho’rlangan tuproq sharoitida dukkakli don ekinlar unuvchanligini oshirish uchun ularni donli ekinlar bilan birga qo’shib ekish tavsiya etilgan. Bunda dukkakli va donli ekinlarning nisbati 1:1 yoki 1.5:0.5 teng bo’lishi maqsadga muvofiq.