SHAMOL ENERGETIKASI: MUQOBIL ENERGIYA MANBAI SIFATIDA O‘ZBEKISTON IMKONIYATLARI VA RIVOJLANISH STRATEGIYALARI - Mohigul Tursunboy qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqola O‘zbekistonning shamol energetikasi sohasidagi salohiyati va uning mamlakatning barqaror energiya kelajagini ta’minlashdagi rolini kompleks tahlil qiladi. Maqolada O‘zbekistonning boy shamol resurslari, ulardan samarali foydalanishning iqtisodiy va ekologik afzalliklari, shuningdek, energiya xavfsizligini mustahkamlashdagi ahamiyati yoritilgan. Tadqiqotda shamol energetikasini rivojlantirishning global tendensiyalari bilan bir qatorda, O‘zbekistondagi mavjud siyosiy, iqtisodiy va texnologik shart-sharoitlar ko’rib chiqilgan. Asosiy e’tibor shamol elektr stansiyalarini qurish va ishlatish bo’yicha amaliy tajribalar, investitsiyalarni jalb qilish mexanizmlari, qonunchilik bazasini takomillashtirish zarurati hamda ushbu sohada kadrlar tayyorlashning ahamiyatiga qaratilgan.