BOLALARDA ICHAK GELMINTOZLARINI OLDINI OLISH VA DAVOLASHNI TAKOMILLAHTIRISH - Аrashova Gulnora Amirkulovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Jahon sog’liqni saqlash tashkiloti ma’lumotlariga ko’ra, dunyoda 5 milliardga yaqin ya’ni sayyoramiz aholisining katta qismi odam protozoa kasalliklar va gelmintozlar bilan kasallangan [1]. Jahon sog’liqni saqlash tashkiloti ma’lumotlariga ko’ra, har yili dunyoda o’ladigan 50 million odamning 16 milliondan ortig’i yuqumli va parazitar kasalliklardan vafot to’g’ri keladi (JSST, 2005). Yuqumli kasalliklar tarkibida to’rtinchi o’rinni parazitar kasalliklar egallaydi [2, 3, 4]. Gelmintozlar global tarqalishga ega va u bolalarda ham, kattalarda ham diareyaning keng tarqalgan sababi bo’lib, qo’zg’atuvchi kistalarni to’g’ridan-to’g’ri yoki bilvosita yutish orqali fekal-og’iz orqali yuqadi. Gelmintozlarning laboratoriya diagnostikasi. asosan najas namunalarida mikroskopik yoki trofozoitni ko’rsatishga asoslangan, ammo gelmintozlar diagnostikasi uchun bir nechta immunologik tahlillar va molekulyar usullar ham mavjud. Ushbu tadqiqotning maqsadi tibbiy laboratoriyada qo’llaniladigan usullarni ko’rib chiqish va lyamblioz diagnostikasi uchun ularning kamchiliklari va qiyinchiliklarini aniqlash edi. Ushbu maqolada biz gelmintozlar diagnostika usullarini adabiyotlar, elektron ma’lumotlar bazalari va kitoblarni keng ko’rib chiqish bilan baholadik.