IKKINCHI JAHON URUSHIDA GʻALABA UCHUN KURASHGAN TOʻRT JOSUS AYOL TARIXI - Qutbiddinova Nasiba Sayfiddin qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya: Ush bu maqola insoniyat tarixida ko’plab qurbonlar keltirgan ikkinchi jaxon urishi davrida faoliyat yurirgan to’rt josus ayol Jozefina Beyker, Nur Inoyat Xon, Jozefina Gerrero va Agness Meyyer Driskoll larning hayoti va fidoiyligi haqida. Mazkur ayollar o’z aql-zakovati, matonati va fidoyiligi bilan nafaqat front ortida, balki razvedka, radiosignallar uzatish, kodlarni yechish va dushman harakatlarini fosh etish orqali g’alabaga sezilarli darajada hissa qo’shgan. Maqolada ikkinchi jaxon urishidagi ga’laba uchun nafaqat erkaklar balki ayollar ham sezilarli darajada hissa qo’shganligini ushbu to’rt ayol misolida yoritilgan.