ENTOMOFAUNA MONITORINGI VA UNING EKOLOGIK AHAMIYATI - Toshbekov Abduvohid Maxmud o‘g‘li; Ismoilov Shaxzod Sherzod o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqola entomofauna ya’ni hasharotlar olami monitoringining ekologik ahamiyati chuqur yoritilgan. Tabiiy ekotizimlarda insektlarning tutgan o‘rni, ularning populyatsion dinamikasi, trofik zanjirdagi vazifalari va bioindikator sifatidagi imkoniyatlari tahlil qilinadi. Inson faoliyati, xususan, urbanizatsiya, qishloq xo‘jaligi, sanoat chiqindilari va iqlim o‘zgarishi kabi omillar ta’sirida yuzaga kelayotgan entomofaunaning pasayishi holatlari monitoring asosida ko‘rib chiqiladi.Turli geoxavfli zonalarda entomofauna monitoringi olib borish zarurati ilmiy asosda bayon etilgan. Shuningdek, entomofaunani saqlash va ularni kuzatish bo‘yicha zamonaviy texnologik yondashuvlar masofadan zondlash, GIS tizimlari, sun’iy intellekt asosida ishlovchi monitoring vositalari muhim ahamiyat kasb etishi ta’kidlanadi. Ushbu monitoring uslublari orqali ekologik xavflarni erta aniqlash va ularning oldini olish mumkin. Entomofaunaning ekologik barqarorlikni ta’minlashdagi ahamiyati, changlatuvchi, parazit va yirtqich turlar orqali ekotizimdagi muvozanatni saqlashdagi xizmati atroflicha tahlil etilib, ekologik xavfsizlik strategiyasining muhim tarkibiy qismi sifatida asoslab berilgan.