NEYRODEGENERATIV KASALLIKLAR: ASAB TIZIMI INQIROZI VA ZAMONAVIY YONDASHUVLARI - Qobulov Abdulhamid Qodirjon o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Neyrodegenerativ kasalliklar markaziy asab tizimining surunkali, progressiv va qaytarilmas shikastlanishiga olib keluvchi kasalliklar guruhidir. Ular orasida eng ko‘p uchraydiganlari — Alzheimer kasalligi, Parkinson kasalligi, Xantington xastaligi va amiotrofik lateral skleroz (ALS) hisoblanadi. Ushbu maqolada neyrodegenerativ kasalliklarning asosiy xususiyatlari, patogenezi, klinik belgilari, diagnostikasi, davolash yondashuvlari va ilm-fanga asoslangan yangi izlanishlar yoritilgan. Zamonaviy nevrologiyaning dolzarb yo‘nalishi sifatida bu kasalliklarning erta aniqlanishi va sekinlashtirilishi muhim ahamiyatga ega.