“O‘ZBEK VA INGLIZ TILLARINING SO‘Z TARTIBI, ZAMONLAR TIZIMI VA MODAL IFODALARI: CHOG‘ISHTIRMA TAHLIL VA TIL O‘RGANISHDAGI AMALIY AHAMIYATI” - Nazarov Islombek; Imomnazarova Mavluda; Rafiqova Madina (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu tadqiqotda o‘zbek va ingliz tillarining so‘z tartibi, zamonlar tizimi hamda modal ifodalar kategoriyalari chog‘ishtirma (qiyosiy) usulda tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi — ikki tilning grammatik va funksional xususiyatlarini solishtirish orqali til o‘rganishda yuzaga keladigan qiyinchiliklarni aniqlash va ularni bartaraf etish yo‘llarini taklif qilishdir. Tadqiqotda sifatli tahlil metodlari qo‘llanilib, o‘zbek va ingliz tillariga oid yozma va og‘zaki nutq namunalariga asoslangan korpuslardan foydalanilgan. Natijalar o‘zbek tilining erkin so‘z tartibi va kontekstga bog‘liqligini, ingliz tilining esa qat’iy SVO tartibiga ega ekanligini ko‘rsatdi. Shuningdek, zamon va modal kategoriyalaridagi grammatik farqlar til o‘rganuvchilarda tarjima va nutqdagi xatolarga sabab bo‘lishi mumkinligi aniqlangan. Tadqiqot yakunida qiyosiy yondashuv asosida samarali o‘rganish metodikalari ishlab chiqilgan bo‘lib, ular til o‘rganuvchilarga tilni to‘g‘ri va tabiiy egallashga yordam beradi. Ushbu ish tilshunoslik va pedagogika sohasidagi tadqiqotchilar hamda til o‘rganuvchilari uchun qimmatli manba hisoblanadi.