TISH KARONKALARNING INSON ORGANIZMI UCHUN ZARARLI VA QULAY TOMONLARI - Uktamova Shaxnozabonu (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Mazkur ilmiy maqolada tish karonkalarning (qoplamalarning) inson organizmi uchun foydali va salbiy jihatlari ilmiy nuqtai nazardan yoritilgan. Karonkalar tish estetikasi va funksiyasini tiklashda muhim vosita bo‘lib, ular turli materiallardan — metall, keramika, zirkoniy va kompozitlardan tayyorlanadi. Shu materiallarning organizm bilan biologik muvofiqligi, allergik reaksiyalar, korroziya, estetik samaradorlik va xizmat muddati asosida baholanishi tahlil qilingan. Maqolada, shuningdek, stomatologik materiallarni tanlashda bemorning umumiy sog‘ligi, yoshi, allergiyaviy holati va shaxsiy gigiyena odatlari hisobga olinishi kerakligi ta’kidlangan.