“QORAQALPOG‘ISTON RESPUBLIKASIDA SABZAVOT VA POLIZ EKINLARINING AGROTEXNIKASI VA BIOLOGIK HIMOYASINI TAKOMILLASHTIRISHNING ILMIY ASOSLARI (ILMIY-TAJRIBA STANSIYASI SHAROITIDA)” - Orazimbetov Edilbek Kayipovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada Qoraqalpog‘iston Respublikasi sharoitida sabzavot va poliz ekinlarini yetishtirishda zamonaviy agrotexnik tadbirlar va biologik himoya usullarini qo‘llashning ilmiy asoslari yoritilgan. Tadqiqotlar “Sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot instituti” Qoraqalpog‘iston Respublikasi ilmiy-tajriba stansiyasida olib borilgan bo‘lib, qurg‘oqchil iqlim va sho‘r tuproq sharoitida yuqori hosildorlikka erishish imkoniyatlari tahlil qilingan. Xususan, suv tejovchi agrotexnik texnologiyalar, qator oralari ishlovi, biologik preparatlar, entomofaunani nazorat qilish usullari va feromon tuzoqlardan foydalanishning samaradorligi tajriba asosida baholandi. Maqolada ushbu yondashuvlarning ekin salomatligiga, hosil miqdoriga va ekologik xavfsizlikka ta’siri chuqur tahlil qilinadi. Natijalar hududiy iqlim sharoitlariga mos agrotexnik komplekslarni joriy etish bo‘yicha amaliy tavsiyalarni shakllantirish imkonini beradi.