ENERGETIK QURILMALARDA REAKTIV QUVVATNI ROSTLASH ASOSIDA AKTIV QUVVAT ISROFINING MINIMALLIGINI TA’MINLASH. - Nematov Laziz Alisherovich; Bafoyev Olimjon Hoshim o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada elektr energetika tizimlarida reaktiv quvvatni rostlash orqali aktiv quvvat isroflarini kamaytirish masalasi yoritilgan. Reaktiv quvvatning ortiqcha bo‘lishi nafaqat elektr energiyasi tarmoqlarida qo‘shimcha yo‘qotishlarga, balki uskunalarning haddan tashqari yuklanishiga olib keladi. Maqolada kondensator batareyalari, sinxron kompensatorlar va avtomatik boshqaruv tizimlarining samaradorligi, ularning qo‘llanishi va iqtisodiy foydasi tahlil qilinadi. Shuningdek, sanoat korxonalarida reaktiv quvvatni optimallashtirish orqali energiya samaradorligini oshirishga qaratilgan texnik echimlar ham keltirilgan.