ULTRATOVUSH VA ULTRATOVUSH BILAN DAVOLOVCHI TIBBIYOT TEXNIKALARI - Nishonova Sevinch G’ayratjon qizi; Xodjayeva Dilnoza Bobirovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Biz atrofimizdagi asosiy ma’lumotlarni eshitish va ko‘rish organlari orqali qabul qilamiz. Ikkala holda ham biz ob’ektlar haqida ma’lumotlarni ular bilan jismoniy kontaktsiz olamiz. Tovush va yorug‘lik turli fizik hodisalar bo‘lishiga qaramay, ularning har ikkisi ham to‘lqindir. Tolqinning tarqalishi ultratovushning turli toqimalarda tarqalishi va uzatilishida namoyon boladi. Toqimalaming ultratovush tolqinini tarqatish xususiyati tasvir paydo bolishida muhim ahamiyatga ega. Toqimaning ultratovush tolqinlari tarqatish xususiyati shu toqimalarda ultratovush diagnostikasi zaruratini yoki chegaralanishini belgilab beradi. Ultratovush toqimalar yumshoq toqimalari boylama tolqinlar kabi tarqaladi. Molekulalar tebranadi va energiyani keyingi molekulaga otkazadi, ana shu tarzda ultratovush energiyasi tana boylab tarqaladi. Hozirgi kunda ultratovush usuli orqali insonlarda kuzatilayotgan koplab kasalliklarni aniqlash orqali ularning salomatligi saqlab qolishning eng samarali usullaridan biriga aylanmoqda.