MA’LUMOTLAR BAZASINI BOSHQARISH TIZIMLARI TAHLILI - O`ROLOVA MARJONA ABDUSALOM QIZI (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola zamonaviy dasturiy ta’minot loyihalarida ma’lumotlar bazasini boshqarish tizimlarini to‘g‘ri tanlashning ahamiyatiga bag‘ishlangan. Unda MySQL, MariaDB, Oracle, PostgreSQL, MSSQL, SQLite, MongoDB, Redis, Cassandra, va DynamoDB kabi mashhur ma’lumotlar bazalari tahlil qilinadi. Maqolada DBMSning relyatsion va nosql turlarining asosiy afzalliklari va kamchiliklari ko‘rib chiqilib, turli texnologiyalar va yondashuvlarning biznes va dasturiy ta’minot uchun mosligini baholashga yordam beradigan jihatlar ta’kidlangan. Shuningdek, katta ma’lumotlar (Big Data), bulutli texnologiyalar va ma’lumotlar omborlari bilan ishlash masalalari ham yoritilgan.