XORAZMSHOHLAR DAVLATI: YUKSALISH DAVRI VA MO‘G‘ULLAR ISTILOSI OQIBATLARI - Jaxongir Rustamaliyev Fakhriddin o‘g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Xorazmshohlar davlatining yuksalish davri va mo’g’ullar istilosining mintaqaga ta’siri ushbu maqolaning asosiy tadqiqot mavzusidir. Maqolada Xorazmshohlar davlatining XII asr oxiri va XIII asr boshlaridagi siyosiy, iqtisodiy va madaniy taraqqiyoti, uning Movarounnahr va Xuroson hududlaridagi gegemonligi atroflicha o’rganiladi. Jumladan, Alauddin Muhammad Xorazmshohning markazlashgan davlat barpo etishga qaratilgan harakatlari, harbiy yurishlari va erishgan yutuqlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda mo’g’ullar istilosining uzoq muddatli demografik, ijtimoiy va siyosiy oqibatlari, mintaqaning keyingi rivojlanishiga ko’rsatgan ta’siri chuqur tahlil qilinadi.