IJTIMOIY TARMOQLAR VA SHAXSIYAT: OʻZLIKNI YOʻQOTISH XAVFI. - Karimova Mavluda Muzaffar qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqola ijtimoiy tarmoqlarning shaxsiyat shakllanishi va oʻzlikni anglash jarayoniga taʼsirini chuqur tahlil qiladi. Global miqyosda raqamli texnologiyalarning jadal rivojlanishi fonida, insonlar oʻz hayotini virtual makonda ifodalashga intilmoqda. Bu esa nafaqat shaxsiy imidjni yaratishga, balki oʻzlikni yoʻqotish yoki boshqa odamlar tasavvuridagi shaxsga aylanish xavfini ham keltirib chiqaradi. Tadqiqot zamonaviy jamiyatda ijtimoiy tarmoqlarning psixologik, sotsiologik va madaniy oqibatlarini oʻrganishga qaratilgan boʻlib, shaxsiyatning raqamli sohada qanday oʻzgarishlarga duch kelayotganini koʻrsatib beradi. Maqolada ijtimoiy tarmoqlardan foydalanish chastotasi, eʼtiborni jalb qilishga intilish va shaxsiy qadriyatlarning virtual imijga qurbon qilinishi oʻrtasidagi bogʻliqlikni tahlil qilish orqali xavflar yoritib beriladi. Natijalar, ijtimoiy tarmoqlarning haddan tashqari faol foydalanuvchilarida oʻzlikni anglashdagi noaniqlik, tashvish va ijtimoiy solishtirish hissi yuqori ekanligini koʻrsatadi.