TADBIRKORLIK FAOLIYATI VA XUSUSIY SEKTORNING IQTISODIY RIVOJLANISHDAGI ROLI - Olimova Guli Bobomurod qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotasiya: Maqola O‘zbekistonda tadbirkorlik faoliyati va xususiy sektorning iqtisodiy rivojlanishdagi strategik rolini tahlil qiladi. Xususiy sektor yalpi ichki mahsulotning (YIM) 78% ini ta’minlab, 1,8 million yangi ish o‘rni yaratgan va eksport ulushini 45% ga yetkazgan. Davlat tomonidan amalga oshirilgan islohotlar, soliq imtiyozlari, qonunchilikni soddalashtirish va raqamli infratuzilmani rivojlantirish kichik va o‘rta korxonalar (KOK) faoliyatini qo‘llab-quvvatladi. Markaziy bankning “CERT-CBU” kiberxavfsizlik markazi va raqamli bank xizmatlari tadbirkorlar uchun moliyaviy imkoniyatlarni kengaytirdi. Shu bilan birga, moliyaviy resurslarga kirishdagi cheklovlar, byurokratik to‘siqlar, kiberxavfsizlik xavflari va malakali kadrlar yetishmovchiligi rivojlanishni cheklamoqda. Maqola kelajak istiqbollarini muhokama qilib, “Yangi O‘zbekiston taraqqiyot strategiyasi” doirasida sanoat zonalarini kengaytirish, soliq yukini kamaytirish va raqamli iqtisodiyot ulushini oshirish kabi chora-tadbirlarni tavsiya etadi. Xalqaro tajriba (Janubiy Koreya, Singapur, Turkiya) asosida raqamli transformatsiya va eksportni rag‘batlantirish bo‘yicha takliflar beriladi.