XORIJIY INVESTITSIYALAR VA ULARNING MAMLAKAT YALPI ICHKI MAHSULOTIGA TA’SIRI - Olimova Guli Bobomurod qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqola O‘zbekiston iqtisodiyotidagi xorijiy investitsiyalarning yalpi ichki mahsulot (YAIM) o‘sishiga ta’sirini o‘rganadi. Xorijiy investitsiyalar, asosan, to‘g‘ridan-to‘g‘ri investitsiyalar shaklida iqtisodiy faollikni qo‘llab-quvvatlab, YAIM o‘sishiga hissa qo‘shmoqda. Tadqiqotda O‘zbekiston Markaziy banki ma’lumotlari va 2025-yil I chorak statistikasi tahlil qilinib, xorijiy investitsiyalarning iqtisodiy sohalarga taqsimoti va ularning YAIM ga ta’siri baholanadi. Natijalar xorijiy investitsiyalarning 27,8 foizga o‘sishi va YAIM prognozining 5,5–6,5 foiz oralig‘ida shakllanishini ko‘rsatmoqda. Muhokama qismida investitsiya samaradorligini oshirish bo‘yicha tavsiyalar keltiriladi.