O‘ZBEKISTONDA KREDIT MUDDATLARI VA INFLATSIYA O‘RTASIDAGI O‘ZARO TA‘SIR: 2018-2025-YILLAR GRANGER TESTI ASOSIDAGI TAHLIL - Olimova Guli Bobomurod qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Bugungi iqtisodiy sharoitda kredit siyosatining samaradorligi nafaqat moliyaviy barqarorlikni ta’minlash, balki inflyatsiyani boshqarishda ham muhim o‘rin tutadi. Ushbu maqolada O‘zbekiston iqtisodiyotida 2018-2025-yillarda kredit qo‘yilmalari qoldig‘ining o‘sishi va muddatlari bo‘yicha o‘zgarishlari, shuningdek, ularning inflyatsiya jarayonlariga ta’siri Granger Causality testi yordamida tahlil qilinadi. Natijalar qisqa muddatli kreditlarning inflyatsiyaga ijobiy ta’sirini ko‘rsatadi, uzoq muddatli kreditlar esa iqtisodiy o‘sishni rag‘batlantiradi. Ma’lumotlar O‘zbekiston Respublikasi Markaziy banki statistikasi asosida olingan bo‘lib, inflyatsiya darajasi 2024-yilda 9,63% ni tashkil etgan, 2025-yil iyun oyida esa yillik 8,7% ga yetgan. Ushbu tadqiqot kredit siyosatini optimallashtirish bo‘yicha tavsiyalar beradi.