KOXLEAR IMPLANTLI BOLALARNING NUTQIY REABILITATSIYASI - Po’latova Iqboloy Azimovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Аnnоtаtsiуа: Ushbu maqola koxlear implantli (KI) bolalarning nutqiy reabilitatsiyasi jarayoniga bag’ishlangan. Unda KI operatsiyasidan keyingi nutq va til ko’nikmalarini rivojlantirishga qaratilgan asosiy strategiyalar, usullar va texnikalar tahlil qilinadi. Maqolada, shuningdek, KI’li bolalar uchun individual reabilitatsiya dasturlarini ishlab chiqishda e’tiborga olinishi lozim bo’lgan omillar, masalan, bolaning yoshi, eshitish darajasi, kognitiv qobiliyatlari va oilaning ishtiroki ham yoritilgan. Reabilitatsiya jarayonida audiologlar, logopedlar, psixologlar va ota-onalarning o’zaro hamkorligining ahamiyati ta’kidlanadi. Maqola, shuningdek, nutqiy reabilitatsiyaning samaradorligini oshirishga qaratilgan zamonaviy texnologiyalar va innovatsion yondashuvlarni, masalan, oʻyin terapiyasi va tele-reabilitatsiyani koʻrib chiqadi. Ushbu maqola, KI’li bolalar bilan ishlovchi mutaxassislar, ota-onalar va ushbu mavzuga qiziquvchi barcha kishilarga moʻljallangan boʻlib, bolalarda nutq va til rivojlanishini qoʻllab-quvvatlash uchun amaliy ma’lumot va tavsiyalar beradi.