GENETIK KASALIKLARNING BIRINCH VA KEYINGI AVLODLARDA KELIB CHIQISHINING ASOSIY SABABLARI - SHODIYA-BONU IBRAGIMOVA DONIYER QIZI SABOXAT ERGASHEVA MUXIDDIN QIZI (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada genetik kasalliklarning birinchi va keyingi avlodlarda kelib chiqishining asosiy sabablarini o‘rganish masalasi yoritilgan. Genetik kasalliklar irsiy omillar bilan bog‘liq bo‘lib, oilaviy irsiyat, xromosoma mutatsiyalari va atrof-muhit ta’siri natijasida avloddan-avlodga o‘tadi. Tadqiqotda genetik kasalliklarning tashxis usullari, irsiylik tahlillari va genetik maslahatlarning ahamiyati tahlil qilingan. Shuningdek, kasalliklarning oldini olish, ularni erta aniqlash va oilaviy rejalashtirish jarayonida amaliy choralar ishlab chiqilgan.