TIL VA JAMIYAT: TILNING IJTIMOIY HAYOTDAGI O‘RNI VA FUNKSIYALARI - Yolchiyev Kamronbek (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu tezis til va jamiyat o‘rtasidagi o‘zaro murakkab munosabatlarning fundamental jihatlarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Unda tilning nafaqat muloqot vositasi sifatidagi vazifasi, balki ijtimoiy hayotning turli sohalaridagi o‘rni hamda bajaradigan funksiyalari chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqotda tilning jamiyatdagi integratsion, differensiatsiyalash, ekspressiv va kognitiv funksiyalari nazariy jihatdan asoslanib, empirik misollar bilan boyitilgan. Tezisda tilning ijtimoiy guruhlarni shakllantirish, madaniy qadriyatlarni avloddan-avlodga uzatish, ijtimoiy statusni belgilash hamda shaxsiy identifikatsiyani shakllantirishdagi hal qiluvchi roli yoritiladi. Shuningdek, til siyosati, til rejalashtirishi va ko‘p tillilik muammolari kabi dolzarb masalalar yuzasidan xulosalar beriladi.