TIL VA TAFAKKUR MUNOSABATI: INSON NUTQI ORQALI TAFAKKURNING SHAKLLANISHI - Yolchiyev Kamronbek (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu tezis til va tafakkur o‘rtasidagi fundamental munosabatlarni, xususan, tilning inson tafakkurini shakllantirishdagi o‘rnini o‘rganishga qaratilgan. Unda tilning oddiy muloqot vositasi emas, balki bilish jarayonining, tushunchalar tizimini yaratishning, xotira va idrokni tashkil etishning muhim mexanizmi ekanligi chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqotda L.S. Vigotskiy, E. Sapir va B. Uorf kabi olimlarning til va tafakkur bog‘liqligi bo‘yicha ilgari surgan nazariyalari asosiy manba sifatida foydalaniladi. Tezisda tilning nutq jarayoni orqali bolalarda kognitiv rivojlanishga ta’siri, til birliklarining abstrakt tushunchalarni shakllantirishdagi roli va tilning borliqni idrok etishga ko‘rsatadigan ta’siri yoritiladi. Shuningdek, turli til tuzilmalari va madaniyatlar o‘rtasidagi tafakkur xususiyatlari tahlil qilinadi hamda zamonaviy psixolingvistik tadqiqotlar asosida tilning bilish jarayonidagi roli haqida xulosalar beriladi.