GLOBALIZATSIYA DAVRIDA TILLARARO TA’SIR VA O‘ZARO BOYISH JARAYONLARI - Yolchiyev Kamronbek (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu tezis globalizatsiya jarayonining til rivojlanishiga ko‘rsatayotgan ta’sirini, xususan, tillararo o‘zaro ta’sir va o‘zaro boyish jarayonlarini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Unda tillarning o‘zaro aloqalari, leksik o‘zlashmalar, grammatik o‘zgarishlar va fonetik moslashish mexanizmlari ilmiy jihatdan asoslanib, empirik misollar bilan yoritiladi. Tadqiqotda globalizatsiyaning til landshaftini o‘zgartirishi, dominat tillarning (ayniqsa, ingliz tilining) roli, til o‘limi xavfi va kichik tillarning kurashi kabi dolzarb masalalar ko‘rib chiqiladi. Tezis globalizatsiya sharoitida tillarning nafaqat birlashuviga, balki o‘ziga xos xususiyatlarini saqlashga intilishiga ham e’tibor qaratadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, tillararo ta’sir murakkab jarayon bo‘lib, u tillarni qashshoqlashtirish emas, balki yangi so‘zlar, tushunchalar va ifodalash usullari bilan boyitish imkoniyatini yaratadi.