ИМОМ ШАҲРИСТОНИЙНИНГ ҲАЁТИ ВА ИЛМИЙ ФАОЛИЯТИ - Умаралиев Абдулҳамид Муҳаммадали ўғли (TADQIQOTLAR, 2025)
Аннотация. Ушбу мақолада машҳур ислом мутафаккири ва мутакаллими Абул Фатҳ Муҳаммад ибн Абдулкарим Шаҳристонийнинг илмий мероси, асарлари ва эътиқодий қарашлари таҳлил этилган. Муаллифнинг фиқҳий мазҳаби — Шофеъийлик ва эътиқодий мазҳаби — Ашъарийлик эканлигига оид далиллар манбалар асосида баён қилинган. Шаҳристонийнинг калом, фалсафа, тафсир ва тарих соҳаларида ёзган асарлари ва уларнинг илмий аҳамиятига эътибор қаратилган. Мақолада унинг баъзи асарлари тўғрисида турли олимларнинг фикрлари келтирилиб, мазкур асарларнинг муаллифлик масаласига ойдинлик киритилган.