O‘ZBEKISTON FUQAROLIK VA IQTISODIY PROTSESSUAL HUQUQIDA SUD ISHLARINI YURITISH PRINSIPLARI: QONUNCHILIK VA AMALIYOT TAHLILI - Meliqo‘ziyev Fazliddin Abdurasul o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasining fuqarolik va iqtisodiy protsessual huquqiy tizimida belgilangan sud ishlarini yuritish prinsiplari va ularning qo‘llanilishi tahlil etiladi. Fuqarolik protsessual kodeksi (FPK) va Iqtisodiy protsessual kodeks (IPK)da mustahkamlangan asosiy protsessual prinsiplarga alohida to‘xtalib, har bir prinsipning mazmun-mohiyati va qonunchilikdagi ifodasi yoritilgan. Shu bilan birga, ushbu prinsiplarning sud amaliyotidagi qo‘llanilishi, duch kelinayotgan muammolar misollar bilan tahlil qilingan. Qonunchilik normalariga havolalar orqali amaldagi tartib o‘rganilib, prinsiplardan chetga chiqish holatlari va ularni keltirib chiqarayotgan sabablar ko‘rsatib o‘tilgan. Maqola yakunida protsessual prinsiplarga rioya etilishini takomillashtirish bo‘yicha taklif va tavsiyalar berilgan. Statistik ma’lumotlar sud ishlarining hajmi va ularning ko‘rib chiqilish natijalarini yoritish uchun keltirilgan. Maqola ilmiy-uslubiy talablarga muvofiq holda, ilmiy maqola shaklida yozilgan.